VLIV BAREV NA DĚTSKOU PSYCHIKU

Přemýšleli jste někdy o důležitosti barev? Poslední dobou se začíná mluvit o vlivu barev na psychiku člověka, většinou v souvislosti s interierem – řeší se barva stěn, nábytku či doplňků doma anebo v kanceláři. Určitě mi dáte za pravdu, že mnozí z nás se řídí při výběru garderoby svými pocity. Každý den můžete mít  „chuť“ na jinou barvu svého oblečení, podle toho, jak se ráno probudíte.

Studiem barev se zabýval už nejeden vědec. Dokonce existuje terapeutická metoda zvaná chromoterapie, využívající k léčení paprsky barevného světla a colorterapie, která využívá jednotlivých barev a jejich podtónů, a to např. v podobě oblečení, barev v bytě a věcí, kterými se obklopujeme. Léčení barvami samozřejmě praktikovali už dávné civilizace, jako Egypťané a Číňané.

Nemusíte být odborníci na východní medicínu, ale možná jste slyšeli, že každá čakra má přiřazenou určitou barvu. Taky určitě víte, v přírodě zvířata reagují na určité barvy a tomu odpovídá i jejich zbarvení, např.  oranžová,  žlutá, ale především rudá funguje varovně, takže si ji nepřítel přeloží jako: Nesněz mě, jsem jedovatý”. Příkladem jsou různé amazonské žáby, hmyz, ještěrky, ryby apod. Proto i všechny výstražní signalizace v dopravě nebo  třeba vyznačení v textu těmito barvami nejvíce upoutá naši pozornost.

Nejspíš  i vy znáte ve svém okolí někoho, kdo řekne: „ V červeném (nebo šedém) povlečení (nebo pyžamu) neusnu….“ , „Sundej ten modrý ubrus ze stolu, bolí mě z něj žaludek…“ apod. A teď si představte, že takhle vnímaví bývali naši předci - možná vám babička někdy řekla, že zelená je dobrá na oči nebo nějaké jiné moudro související s barvami.  Jen si vzpomeňte, jaké bývaly barvy a vzory na povlečení (o materiálu nemluvě) a porovnejte s dnešní nabídkou, která se řídí hlavně módou. A přemýšleli jste někdy o tom, proč lékaři chodí v bílém nebo proč je zažité, že holčičky mají být v růžovém a chlapečci v modrém?

Jak na nás tedy barvy působí?

Modrá – zklidňuje, podporuje komunikaci. Není vhodná do kuchyní a jídelen, protože může snižovat chuť k jídlu, snižuje krevní tlak, puls a tělesnou teplotu

Fialová – pomáhá uvolnění, zklidňuje, potlačuje smutek či strach, podporuje chuť k jídlu

Červená – barva lásky, ale také vzteku, dodává energii a teplo, je provokativní, dokáže zrychlit dech, tep i krevní tlak

Růžová – barva něhy, nevinnosti, spokojenosti, klidu a lásky, harmonizuje negativní emoce

Žlutá –  působí velmi blahodárně na všechny smysly, zlepšuje náladu, působí na intelekt a koncentraci

Oranžová – barva radosti, úspěchu, spokojenosti, kreativity, proto patří mezi nejoblíbenější barvy

Zelená – barva zdraví, dodává sebevědomí, normalizuje krevní a oční tlak, zvyšuje bystrost zraku, posiluje nervy, dodává energii, zklidňuje, pomáhá při učení

Bílá – symbol čistoty, nevinnosti, věčnosti, moudrosti, snižuje aktivitu, je barvou začátku života, ale i konce

Hnědá – většinou navozuje pocity tepla, pohody a bezpečí

Šedá – působí spíše negativně, až depresivně

Černá – působí depresivně, může vzbuzovat strach a úzkost, zabraňovat proudění energie, je také symbolem moci a síly

Naše kolekce Basic a Dreams používá barvy, ideální  pro nejmenší děti – bílou, smetanovou, růžovou  a světle modrou a jemné nenásilné vzory.

Malé děti mají to štěstí, že spojení s přírodou stále vnímají, záleží pak na tom, jestli tuto schopnost u nich podporujeme nebo potlačujeme. Občas se setkáváme v obchodě s empatickými rodiči, kteří svému batoleti, někdy ještě na kočárku, předvedou  dva kousky oblečení a nechají ho vybrat - ať si ukáže, který se mu líbí. Zkuste to i vy a uvidíte, že vaše ratolest bude v novém oblečení moc spokojená.

 

 

 

Najdete nás i na MALL.CZ